Dialogikapula
Dialogin periaatteiden mukaista toimintaa – oman äänen käyttämistä, kuuntelemista, kunnioittamista ja odottamista voidaan edistää ja harjoitella dialogikapulan avulla piirissä.
Ryhmän koko
- Muutamasta osallistujasta sataan osallistujaan.
Menetelmän kuvaus ja tarkoitus
- Tasavertaisen osallistumisen edistäminen ja dialogitaitojen harjoitteleminen.
- Opetellaan käyttämään harkitusti omaa ääntä ja malttamaan oman puheenvuoron kanssa sekä kuuntelemaan toisia rauhassa ja avoimin mielin.
- Opetellaan viivästyttämään toisten puheenvuoroista syntyviä tulkintoja ja miettimään useampia tulkintavaihtoehtoja yhden sijaan.
- Opetellaan puhumaan yksi kerrallaan ja olemaan puhumatta toisten päälle.
Toteutus
- Dialogikapulana voidaan käyttää esimerkiksi viestikapulaa, päällystettyä talouspaperirullan hylsyä, kynää tai jotakin muuta esinettä.
- Dialogikapula kiertää osallistujalta toiselle, oikeuttaen puheenvuoroon ja oman äänen käyttämiseen.
- Oman puheenvuoronsa pitänyt henkilö luovuttaa kapulan, eli puheenvuoron toiselle osallistujalle omansa jälkeen. Tilaisuuden koollekutsuja tai mahdollinen vetäjä ei toimi puheenvuorojen jakajana.
- Ellei ole mahdollista kierrättää mitään kapulaa tai esinettä osallistujalta toiselle (esimerkiksi pandemian aikana), voidaan puheenvuoro luovuttaa toiselle myös katseen avulla tai esimerkiksi sanomalla seuraavan puheenvuoron käyttäjän nimi ääneen.
- Dialogikapulan käyttöä säätelevät seuraavat säännöt, jotka on hyvä kertoa osallistujille aluksi ääneen:
- Kapula kiertää ringissä yhteen suuntaan.
- Vain se, jolla on kapula, saa puhua. Muut keskittyvät avoimeen kuuntelemiseen.
- Kapulan avulla jokaiselle osallistujalle tarjoutuu mahdollisuus oman äänen käyttämiseen, mutta kenenkään ei ole kuitenkaan pakko puhua. Kapulan voi myös halutessaan luovuttaa suoraan eteenpäin seuraavalle osallistujalle.
- Kaikkien osallistujien on tärkeää kunnioittaa yhteistä ajankäyttöä. Jokaisen osallistujan tulee säädellä omaa puhettaan niin, että käytettävissä oleva aika riittää kaikkien osallistujien kuulemiselle.
- Keskustelu jatkuu niin kauan kuin on keskusteltavaa, tai kunnes kohtaamiselle varattu aika päättyy.
Ajankäyttö
- Käytettävissä olevan ajan ja osallistujamäärän mukaan.
Vinkkejä
- Dialogia voi käydä kapulan avulla koko tilaisuuden ajan tai vain osan ajasta.
- Jos käytettävissä on hyvin rajallinen aika, voi puheenvuorojen pituutta säädellä esimerkiksi tiimalasilla tai sekuntikellolla. Tässä tapauksessa puheaikaa varataan jokaiselle osallistujalle yhtä paljon, esimerkiksi kaksi tai kolme minuuttia.
- Teknologiavälitteisissä kohtaamisissa dialogikapula-ajatusta voi soveltaa kierrättämällä puheenvuoroja joko isossa ryhmässä tai pikkuryhmissä järjestyksessä osallistujalta toiselle.
- Puheenvuoron pitänyt osallistuja voi luovuttaa puheenvuoron hänen vieressään istuvalle tai valitsemalleen osallistujalle. Vaihtoehtoisesti voidaan edetä puheenvuoroissa esimerkiksi osallistujien nimien aakkosjärjestyksen mukaisesti.
- Tärkeää on tarjota kaikille osallistujille mahdollisuus tulla kuulluksi ja käyttää omaa ääntään.
Katso video: Dialogia piirissä puhekapulaa käyttäen