Etä- ja hybridijohtaminen
Etäjohtamista on pandemian aikana tutkittu runsaasti ja uusia tutkimustuloksia tuodaan julkisuuteen koko ajan. Etäjohtamisen rinnalle on nostettu hybridijohtamisen käsite, joka selkeyttää johtamisen etäältä ja läheltä johtamiseen. Totaalinen 100 % etäjohtaminen toteutuu harvoin suomalaisissa sosiaali- ja terveysalan organsiaatioissa, joten käsitteellisesti olisi asianmukaisempaa puhua hybridijohtamisesta, missä esihenkilö johtaa etäältä esimerkiksi 40–60 % työajastaan. Etäjohtamisen toteutus tulee suunnitella samalla tavalla kuin yleensä etätyön toteutus, koska kotitoimistolta johtaminen asettaa monia haasteita teknologialle ja vuorovaikutukselle sekä työn tuottavuudelle.
Mukaillen: Hybridijohtamisen malli (Laaksonen 2022)
Lue lisää:
- Laaksonen, H. (2023) Etäjohtamista tukevat käytänteet ja tulevaisuuden kehittämistarpeet sosiaali- ja terveysalalla. Teos -lehti 1/2023, 4–9.
- Jääskö, J., Salminen, L. & Laaksonen, H. (2023) Johtaminen ja työhyvinvointiin vaikuttavat tekijät – Etänä Enemmän -hankkeen tuloksia. Teoksessa TAMK-KONFERENSSI 2023. Estradilla TAMKilaisten tiedot, taidot ja osaaminen, 10–16.